2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Pasninkavimas

Čia labai dažnai vis pasitaiko susidurt su situacijom, kad žmonės kurią nors dieną pasninkauja, kas pagal juos reiškia – badauja ir geria tik vandenį. Aš savo studentam siūlau saldainį, o jie man sako: „Nea, šiandien aš nevalgau“.

Tai štai ką pavyko išsiaiškinti.

Yra 3 pagrindinės priežastys, kodėl indai pasninkauja.
•    Pasninkaujama per kiekvieną pilnatį, nes tuo metu suaktyvėja mėnulis ir jis ypatingai veikia skysčius. Kadangi mūsų ląstelės sudarytos pagrinde iš vandens, tą dieną geriant tik vandenį jis veikia aktyviau, organizmas geriau išsivalo. Tai Ajurvedos filosofija.
•    Keičiantis sezonams keičiasi mityba ir produktai, kuriuos galima gauti. Tad vėlgi, kad išvalyti organizmą ir pasiruošti naujam sezonui, balandį ir spalį vyksta 9 dienų festivalis, skirtas stiprybės deivei. Nebadaujama, bet stipriai sumažinamos maisto porcijos.
•    Religija. Pagal hinduizmą savaitės dienos yra skirtos kokiai nors dievybei. Todėl kiekvienas gali pasirinkti, kam nori atiduoti pagarbą ir kurią dieną pasninkauti.
    - Pirmadienį pasninkauja dauguma merginų, nes tai Dievo Šivos diena. Jis laikomas vyro idealu, tad pasninkauti lygu atiduoti pagarbą ir tikėtis gauti tokį patį vyrą, kaip jis. O vasario 28 yra Shivos diena, tad jei kuri ir nepasninkauja pirmadieniais, būtinai tą padarys šią dieną.
     - Antradienis – stiprybės dievo diena. 
     - Trečiadienis – guru diena. Jeigu turi savo idealą – guru, šią dieną skiri jam.
     - Penktadienis – saugotojo dievo diena.
     - Šeštadienis – Saturno diena. Pasninkaujama, kad susilpinti šitos planetos įtaką mūsų organizmui, nes ji kažkaip neigiamai veikia.
     - Sekmadienis – saulės diena. Pasninkaujama ją pagerbti ir džiaugtis. Jogoje yra saulės pasveikinimo asana, prisegu video. Praktikuojantys jogą dažniausiai ją daro rytais, puse 6. Shamikas sakė, kad kiekvieną rytą ją kartojant bent po 20 kartų, raumenys taip sustiprėja, kad daugiau jokių mankštų nebereikia. O jo draugas gali padaryti 180 asanų vienu kartu. Aš vis pagalvoju, kas sykį jau gyvenu name su terasa ant stogo, reikėtų nors kartą ryte ten užsilipt ir tekant saulei padaryt mankštelę. Dar liko 2,5 mėnesio, nors kartą tikrai reikės tą padaryt.

O trečiadienis neskirtas niekam. Bet kaip patys indai juokauja, jis greičiausiai tuoj taps kovos prieš korupciją diena. Šita tema yra ypatingai aktuali Indijoj, daugybė akcijų, judėjimų vyksta, laikraščiai ištisai skelbia apie svarstomus įstatymus. Yra vienas veikėjas, kuris prieš kiekvieną tokį svarstymą, kad atkreipti valdžios dėmesį, pradeda badauti. Prie jo bent vienai dienai prisijungia daug palaikančių. Tad trečiadienį daugelis vadina jo vardu.

Dar viena pasninkavimo rūšis – kuomet ne tik visą dieną nevalgai, bet ir negeri vandens. Shamikas kartą tai bandė, sakė viskas buvo kaip ir gerai, tik į vakarą pasidarė sunkiau, Todėl jis nusprendė eiti pamiegoti, kad greičiau laikas iki 12 nakties praeitų ir jis pagaliau galėtų įlįsti į šaldytuvą. Bet prieš pat 12 paskambinęs draugei sužinojo, kad tokį pasninkavimą galima nutraukti tik pasitinkant saulę...

Kiek supratau iš visų pasakojimų, visgi dažniausiai pasninkaujama iš religinių paskatų. Jie sako, kad tai daro dėl kažko. Gali pasninkauti dėl tėvų, kad jų sveikata gera butų, dėl draugų, dėl dievo.

Dvasingumas čia ypatingai aukštinamas, beveik kiekvienas turi savo guru. Ir Indija sėkmingai tuo dvasingumu naudojasi, reklamuoja save, kaip šalį, kur reikia važiuoti ieškoti nušvitimo. Bet čia bus kita tema nagrinėjimui :)

Beje, kuo guru skiriasi nuo mokytojo?
Mokytoju gali būti bet kas, kas suteikia tau žinių, o guru suteikia išminties.

Tai va taip:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą