2012 m. liepos 3 d., antradienis

Patarimai keliaujantiems po Indiją

Daug patarimų rašiau anksčiau štai čia --> Atradimai po kelionės, tad dabar tai, ko nepaminėjau, arba kelios temos detaliau.

Oras

Nėra geriausio laiko skristi į Indiją, ji tiesiog per daug didelė ir temperatūrų skirtumai didžiuliai. Delyje lapkričio – kovo mėnesį temperatūra artimiausia mums, dienomis +25 - +20, naktimis +15, sausio mėnesį naktimis būna ir +5. Miegoti šalta, net labai, nes centrinio šildymo nėra, tačiau čia jau kiekvienas renkasi, kas jam geriau. Nuo balandžio prasideda vasara, kai dienomis +40, naktimis +25. Kvėpuoti sunku, saulė kepina, dieną praktiškai neįmanoma būti lauke. Tačiau jei traukia Himalajai ir šiaurinis jų regionas, liepa/rugpjūtis kaip tik yra geriausias laikas, nes visi keliai atidaryti.
Indijos pietuose, Keraloje, vasario vidury dieną buvo +35, naktį +25. Tvanku. Puikus laikas per Kalėdas pabėgti iš Lietuviškos žiemos.

Skrydžiai

Vietiniai skrydžiai šalyje nėra brangūs, kaip ir skrydžiai į artimas šalis – Šri Lanką, Nepalą, Tailandą. Už 80 USD dažnai galima rasti bilietų iš Delio į abi puses. Geriausias puslapis tam – www.cleartrip.com.

Laikas

Saulė teka 6:30, leidziasi irgi taip pat. Todėl diena trumpa, geriausia važiavimą planuotis anksti ryte arba vakare. Naktiniai traukiniai padeda sutaupyti daug laiko.

Goa ar Kerala?

Aš visom keturiom už Keralą. Ne tik paplūdimys, bet ir galybė gražių gamtos vaizdų – kanalų regionas, kalvos, uolos, galima nuvažiuoti net iki piečiausio Indijos taško, kur susikerta Indijos vandenynas bei Arabijos jūra.  Goa labai jau turistinė ir ten tik jūros krantas. 

Taj Mahal

Jis penktadieniais uždarytas.

Uodai

Galima pasigauti maliariją arba dengue fever. Apsauga nuo uodų geriau turėti, o tablečių galima pigiai nusipirkti ir atskridus.

Kainos

Jeigu atrodo, kad moki daug, reiškias taip ir yra. Reiškias, kažkur ne ten nuėjai, kur lupa iš turistų kiekvieną centą, arba nemoki derėtis.
Nakvynės Kainos nuo iki, priklauso nuo pageidavimų.  Skiriant 50Lt žmogui nakčiai labiausiai turistiniuose miestuose (Delis, Agra, Jaipuras) galima gauti superinių variantų.  Kitur kainos mažesnės, užsisakinėti iš anksto tikrai nebūtina.
Keraloje neturėjome užsisakę net pirmos nakvynės, tiesiog oro uoste pasakėm, kad norim mokėti ne daugiau 10USD žmogui ir gavom kambarį pačiam senamiesčio centre. Vėlgi viskas priklauso nuo prabangos pageidavimų. Kerala apskritai man liko kaip nuostabiai ramaus ir pigaus krašto prisiminimas, nes viešbuty pasakydavom, į kurį miestą planuojam keliauti kitą dieną, gaudavome viešbučio savininko draugo, gyvenančio tame mieste numerį, ir nakvynę turėdavome už 8 USD trims asmenims. Ir taip kiekvieną dieną.
Dėl rikšos nuomos visai dienai pasivažinėti po apylinkes ir apskritai dėl visų kainų geriausia pasitarti viešbuty, kad išėjus į gatvę neištiktų šokas. Viešbutis dažnai netgi pats suorganizuoja transportą už padorią kainą.
Maistas brangiausiai kainuoja Delyje, nes labai sunku rasti vietinių restoranų normaliomis kainomis. Vienas pavalgymas gali kainuoti apie 8USD, be alaus. Kitur žymiai, pigiau, vidutiniškai 3 USD už sočius pietus. Beje, dažniausiai visos porcijos yra tikrai didelės, tad geriausia pasiimti vieną patiekalą ir indiškos duonos kiekvienam. Kelaiujant dviese 10USD dienai maistui yra optimali suma.

Maistas

Žodynėlis, kad atsivertus meniu būtų galimą nors kažką suprasti:
Masala - prieskoniai
Chai – Indiška arbata su pienu. Masala chai – su prieskoniais
Paneer – Indiškas sūris
Shahi paneer  - Sūris kokoso piene
Matar (panner) – Sūris ir žirneliai saldžiarūgščiame padaže
Paneer Tikka – Sūris, keptas ant iešmo ant laužo
Dal – ištroškinti lęšiai, pupelės ar žirneliai
Aloo - bulvė
Palak - špinatai
Gobi - kalafioras
Pulao - žirneliai
Pyaz - svogūnas

Roti – maža duona
Naan – didelė duona
Parantha – duona, kepta keptuvėje, o ne orkaitėje
Raita –jogutinis padažas, naudojamas kaip padažas arba užtepas duonai
Tandoori – cilindro firmos krosnis, naudojama kepimui. Dažniausia galima paragauti Tandoori chicken.
Thali – lėkštė su įvairiais patiekalais. Kiekvienas regionas turi savo tradicinį Thali. Būtina išbandyti.
Jeera – kuminas
Dahi – jogurtas (nesaldus)
Gulab Jamun – desertas iš miltų ir pieno tešlos, išvirtas aliejuje ir panardintas į cukraus sirupą.
Kheer – ryžių pudingas
Lassi – jogurtinis gėrimas

Elektra

Ji tikrai dažnai dingsta, kartais trumpam, kartais kelioms valandoms, kartais atsikėlus ryte jos tiesiog nebūna, tad taisyklė Nr.1 – jei gali pasikrauti telefoną dabar, tai ir pasikrauk.
Adapterio nereikia, visur į rozetę telpa mūsų kištukai. Galima nebent pasiimti anglišką, jei užklystumėt į kokį mažiau turistinį kraštą.

Pasiimti

- Ausų kištukus. Tikrai labai LABAI rekomenduoju.
- Dezinfekcinio skysčio rankoms. BŪTINA.
- Vaistų nuo viduriavimo ir PERŠALIMO. Ten visur kondicionieriai, gerklės skausmas pasireiškia jau trečią dieną.
- Skiepai. BŪTINA. Higiena ten nelabai suprantamas žodis.
- Šiltą pižamą ir kojines miegojimui, jei keliaujat žiemą. Primenu, naktį +5 ir jokio šildymo.
- Daug kojinių. Einant į šventyklas visuomet reikia nusiauti batus. Nebent aišku norėtumėt ten basomis vaikščioti...
- Tualetinio popieriaus. Jo niekur nebūna, bet aišku galima ir vietoj nusipirkti.
- Imti kuo mažiau rūbų ir daiktų. Viską galima nusipirkti ir itin pigiai. Ir ne tik rūbų, bet ir visokiausių suvenyrų, daiktų namams , prieskonių ir t.t. Kaip taisyklė, į lagaminą viskas netelpa... Beje, su Finnair galima vežtis 23Kg lagaminą, su Aeroflot – 30kg :)

Nuorodos

www.cleartrip.com – skrydžių ir traukinių bilietų rezervavimui;
www.trainenquiry.com – traukinių grafiko informacija. Būna, kad jie vėluoja...;
http://www.seat61.com/India.htm – keliavimo traukiniu Indijoje gidas. BŪTINA perskaityti;
www.redbus.in – autobusų bilietų rezervavimas;
www.taxiautofare.com – taksi Delyje;
www.delhimetrorail.com – Delio metro;

http://www.delhievents.com – renginiai Delyje;
www.thedelhiwalla.com – gyvenimo būdo gidas Delyje;
www.ndtv.com – Indijos naujienos.

Žodynėlis

Challe? [Čalė] - Einam?
Challo. [Čalo] – Einam.
Theekhai  [Tike] - OK.
Sida [sida] - tiesiai
Kitna? [kitna] – kiek?
Ek – Do – Teen – Char – Paach – [ėk – do – tyn – čar – pač] - 1-2-3-4-5
Handji [handži]  – Taip (mandagiai)
Ha [ha] – Taip (draugui)


Lyg ir viskas. Vis tiek tokiai kelionei 100% pasiruošti neįmanoma. Indija pati savaime yra nuotykis, į kurį reikia tiesiog nerti:)

3 komentarai: