2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Šiek tiek apie pinigus


Praeitą šeštadienį per paskaitą turėjom 3 valandų diskusiją apie pokalbį į darbą. Tad štai pasakojimas, kaip atrodo indų studento darbo paieškos.

Kadangi studentų kiekis milžiniškas, dažniausiai įmonės, ieškodamos naujokų, organizuoja interviu koledžuose arba paskelbia atvirų durų dieną. Koledžuose studentai gauna laišką, kad kitą dieną vyks interviu ir jie gali atsiųsti savo CV. Atrenkama apie 30 ir siunčiama kalbėtis su įmone. O jeigu tai atvirų durų diena, studentas gali bet kada ateiti į įmonę. Keista aišku, nes kaip Shamik pasakojo, 2009 metais prie kompanijos, kur jis dirbo, durų susirinko 2000 studentų. Teko kviesti policiją.

Interviu klausimai nesiskiria nuo mums įprastų. Bet atsakymai skiriasi :) Labai.

Pirmas klausimas – na tai papasakok apie save. Privaloma atsakyme ne tik papasakoti apie kvalifikaciją ir išsilavinimą, bet ir detaliai susakyti, kokius koledžus ir vidurinę bei dešimtmetę mokyklą baigei, kuriais tiksliai metais ir koks pažymių vidurkis. Jei mažiau nei 60%, netgi vidurinėj mokykloj, šansų praeiti atranką mažai.

Negaliu suabsoliutinti, bet kol kas kiek darėm simuliacijų ir kiek liepėm pasakoti apie save, visi būtinai pradeda pasakoti apie savo silpnybes. Nu kaip šitaip galima?! Jie nesuvokia, kad to sakyti nereikia, jeigu niekas neklausia... O pagrindinės silpnybės: emocionalumas (tada mano klausimas būna – tai dažnai verki?), tingėjimas (be komentarų), šeima (labai dažnas atsakymas, nes reiškia, jog jie labai rūpinasi artimaisiais ir kartais nori išeiti iš darbo anksčiau, kad palydėtų močiutę į ligoninę).

Kitas klausimas – kokio atlyginimo tikiesi? Dažniausias atsakymas – man tiks toks, kokį jūs esate nusprendę skirti. Čia vėlgi dėl konkurencijos visi pasiryžę dirbti kad ir pusvelčiui, bet turėti nors kažkokį darbą.

O gyventi Delyje nėra taip jau pigu. Vidutinis atlyginimas 300 USD. Norint nuomotis butą, kaina prasideda nuo 240 USD už studio tipą. Metro išleidžiama apie 20 USD per mėnesį. Lieka 40 USD. Todėl daugelis dalinasi butą dviese/trise, poros negyvena kartu iki vestuvių, nes po jų tiesiog persikrausto pas kurio nors tėvus.

O apskritai, kas sakė, kad Indijoj pigu?! :) Mes gaminamės kasdien pietus ir vakarienę, todėl neišleidžiam daug pinigų maistui, grubiai skaičiuojant apie 7-8Lt per dieną, bet atvažiavus kaip turistui išlaidos mažiausiai trigubėja. Nes gatvės maistą greičiausiai valgyt bus baisu, todėl norėsis susirasti padoresnę kavinę ir bent kartą per dieną normaliai pavalgyti, o tai kainuoja apie 20Lt.

Pigiausia čia valgyti vaisius (0,5 kg bananų kainuoja apie 1-2 Lt) ir riešutus :) Daržovės taip pat labai pigios, prisipirkom pilną maišą bulvių, morkų, pomidorų, kalafiorų ir dar visko daug už 15Lt.

Keletas kainų:
Juodo šokolado plytelė – 3 Lt;
300g olandiško sūrio, kurio būna tik užsienietiško maisto parduotuvėse – 20Lt;
400g vištienos file – 5 Lt;
Pakelis sviesto (250g) – 14Lt;
Kava iš gatvės baristos – 50 ct;
Kava is McDonald‘o – 2 Lt;
0,5l skardinė indiško „Kingfisher“ alaus – 3Lt;
Vyno butelis – nuo 50Lt;
1,5l vandens butelis – 75 ct;
Šampūno buteliukas – 7 Lt;
Vienas rulonėlis tualetinio popieriaus – 4,5 Lt. Jo čia niekas nenaudoja, prabangos prekė :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą